29 Ocak 2008 Salı

Kestane Kebap


Bu soğuk ve kar yağışlı havada evde atıştırıcak bir şeyler ararken,babamın akşam üstü getirdiği kestaneler hemen gözüme çarptı." Kestane kebap,yemesi sevap "
Kestaneleri çizmek zor,eşimi beklesem mi diye düşünürken vazgeçip :) kendim bıçakla ufak çizikler attım kestanelerin üzerine.Sonrada fırına verdim.Evi miss gibi kestane kokusu sardı sonra güzel bir film eşliğinde ( Ra-ta-tuy) :)) çok romantik bir şekilde yedik kestanelerimizi .
Kestane yerken Moda'yı ,Bahariye'yi anımsıyorum hemen,eşimle iş çıkışı o soğuk havalarda buluşup moda'daki çay bahçelerinde otururken mutlaka köşedeki kestaneci'den o minik kese kağıtlarında kestane alırdık.Birde söylenirdim "hem çok az hemde neden bu kadar pahallı bu kestane diyerek,sonra da afiyetle yerdik :)) "

O küçük kese kağıdının içinden o soğuk havada o kestaneleri yemeninde zevki bambaşkaydı.O günleri anımsadım bu akşamda.
Minik elleri ile özgür beni rahat bırakmasada ben yine gerilere gitmeyi başardım hafızamda.......
Kestane;
Tohumları Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya'da yaygın olarak tüketilmektedir. Orta çağlarda Güney Avrupa'da yeterli buğday ununa sahip olamayan orman toplulukları temel karbonhidrat kaynağı olarak tamamen kestaneye bağlı kalmaktaydılar.
Tohumlar, ateşte közlenmiş, haşlanmış veya suda kaynatılmiş olarak tüketilir. İlkine çoğunlukla 'kestane kebap' denilmektedir, bu yöntem, kestane tohumları üst kısımları hafifçe çizildikten sonra, 200-220 °C ısıda 10-15 dakika süreyle fırına verilek hazırlanır.
Kestane aynı zamanda bazı çörek, kek ve pasta çeşitlerinde de kullanılmaktadır. Ayrıca özellikle Bursa ilimizde ve İzmir ilimizin Ödemiş ilçesinde ki (Bozdağ) dağın da Kestane Şekeri adıyla bilinen bir tatlı çeşidi de çok sevilmektedir ve oldukça büyük miktarlarda üretilmektedir.
Kaynak:vikipedi


11 yorum:

ayşegül mutfakta dedi ki...

ya peliiin nasıl yaparsın bunu bana gecenin bu saatinde :) of of kimin elinde o tabak boranınmı?

Melek* dedi ki...

bu sene hiç yemedim geçen sene çok yediklerime saymıştım ama bu görüntüyü gördükten sonra tekrar deli olucam isteri isterim diye neyse siz afiyetle yiyin gari

pelince dedi ki...

Adü :)) özgürün parmakları onlar:))

Melek evet sıra sende o zaman...Teşekkürler..

Tuğba dedi ki...

Merhaba,
öncelikle ellerinize sağlık,siteniz çok hoş..
ben resminize takıldım biraz,acaba benzetiyor muyum bilmiyorum,üniversitedeyken yurtta bir kız vardı iletişim fakültesinde okuyor,istanbulluydu,kadife gibi yumuşak bir sesi vardı,benden yaşça büyük olduğunu hatırlıyorum bir de..acaba sen o kız mısın?
sevgiler:)
http://www.keyiflimutfagim.com/

uygarimizlahayat dedi ki...

Oyyy oyyyy hımmmm valla canım çekti...Ellerine sağlık..

pelince dedi ki...

Tuğba sanırım insan insana benziyor:)) o kız ben değilim:))
Yorum içinde teşekkür ederim.

Sevgiler

pelince dedi ki...

uğurböceğimleafiyetle çok teşekkürler....

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

yaaa ne güzelll:)))
kestane keyfini biz de çok yaparız moda da...
yazın da ali usta da dondurma yiyip incik cinciklere bakarak yürüyüş yaparız:)))ne güzel keyifler bunlar...içim sevinç doldu birden:))))

sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba, yorumunuza yorumda bulunayım dedim de. Rumuzum Lulesume Arnavutça bir bayan adı, dolayısıyla akraba değiliz ama nereden belli olur, bir yerlerden bir akrabalık çıkıverir belki:)Bugün ikimizde kestaneli tarif vermişiz, bir işaret olabilir mi:)Sevgiler...

pelince dedi ki...

Lulesume evet bu bir işaret,olabilir.....

Sevgiler

pelince dedi ki...

Nihan teşekkür ediyorum.....