20 Aralık 2010 Pazartesi

Bursa Cumalıkızık Gezisi

Bursa Cumalıkızık Köyü

Arşivde o kadar çok fotoğraf birikti ki işin içinden nasıl çıkacağımı ben bile şaşırdım.Flickr albümüm doldu taşıyor ama pelince'ye yazmak bir türlü kısmet olmadı.Bu yüzden bugün ki postlarımın hepsi bol fotoğraflı ve az anlatımlı olacak sanırım.

Bursa gerçekten çok güzel bir şehir,gezilmesi ve görülmesi gereken o kadar çok yer var ki,sırayla her seferinde başka bir yere gitmek lazım.

Türbe ve camiileri gezmek için sadece 2-3 gün kalmak gerekir diye düşünüyorum.Bursaya gitmişken uzun zamandır görmek istediğim cumalıkızık gezisini de gerçekleştirmiş oldum.

Cumalıkızık köyüne gitmek için Bursa ’dan çıkıp Ankara istikametine doğru yaklaşık 12km gittikten sonra sağa doğru bir yol ayrılıyor ve tırmanmaya başlıyorsunuz.
Arabayı köy meydanındaki okulun bahçesine park edip keyifle cumalıkızık köyünü dolaşmaya başladık.
Biz yola o kadar erken çıkmışız ki sabah saat 7.30'da Cumalıkızık köyündeydik.Bizi o satte Gülizar Konukevi'ne davet eden Turgut Bey'e çok teşekkür ediyorum.Hava o kadar soğuktu ki,bizi ısıtmak için elinden geleni yaptı.

Bursa Cumalıkızık Köyü
Bursa Cumalıkızık Köyü
Bursa Cumalıkızık Köyü
Bursa Cumalıkızık Köyü

Gülizar Konukevi harika bir yer,biz güne şahane bir köy kahvaltısı ile başladık.Yaklaşık 2 saat oturduğumuz yerden kesinlikle kalkamadık.Sofra'yı tam doluyken çekemedim,çünkü çocukların karnını doyurmakla meşguldüm;)
Ama inanın çok lezzetli bir kahvaltı sofrası oldu.Gülizar Konukevi'nin yer sofrası çok şirin.Çocukların önüne hemen pastel boya ve kağıtlar verildi.Çocukların imzasını taşıyan her resim konukevinde ziyarete açık.

Bursa Cumalıkızık Köyü
Bursa Cumalıkızık Köyü
Bursa Cumalıkızık Köyü

Gülizar konukevi konaklama içinde harika bir yer,odaları tek tek fotoğrafladım.Güzel bir hafta sonu için mutlaka öneriyorum.
Turgut Bey ve eşinin misafirperverliği içinde ayrıca teşekkür ediyorum.

Cumalıkızık köyü daracık sokakları,tarihi evleri,şahane kapı tokmakları ile sizi bambaşka bir yere doğru yola çıkartıyor.Her sokakta saatlerce kalmak isteyebilirsiniz.
Uludağın eteklerine kurulmuş bu harika köy misafir akınına uğruyor,Osmanlı mimarisinin örneklerini taşıyan evlerin her biri size ayrı ayrı poz veriyor.Köydeki insanların sıcaklığı sizi köyün başlangıcından itibaren sarıyor.Odun ateşinde pişmiş ekşi maya ile hazırlanmış lezzetli köy ekmeklerinin ise tadına doyum olmuyor.
Eve gelirken arabanın arkasına 3-4 tane koymanızda fayda var ;)

Bursa Cumalıkızık Köyü
Bursa Cumalıkızık

Cumalıkızık köyünde gezilecek bir sürü sokak var,ama bu sokaklardan birinde "Cin Aralığı" yazan bir tabela görüyorsunuz.Köyde bir sürü efsanesi var,bu dar geçit evlerin arasında kestirme bir yol gibi duruyor.
Köy meydanında bir sürü tezgah kuruluyor.Bahçelerinde yetiştirdikleri meyveleri,sebzeleri,kendi elleriyle hazırladıkları çeşit çeşit reçelleri köy halkı satışa sunuyor.
Her evin avlusu kahvaltı ve yemek için misafirlere hazırlanmış durumda,nerede kahvaltı etsem diye şaşırıyorsunuz.Gözlemeler,reçeller,ekmekler iştah açıyor.



cumalıkızık from pelin sak on Vimeo.

Bursa Cumalıkızık Köyü
Bursa Cumalıkızık KöyüBursa Cumalıkızık Köyü
Bursa Cumalıkızık Köyü
Bursa Cumalıkızık Köyü
Bursa Cumalıkızık Köyü

Fotoğrafların devamı burada

Tarihi yaşayarak öğrenmek,soba kurulu evlere misafir olmak çok güzeldi.Hafta sonu nereye gidelim ,ne yapalım diyenlere kesinlikle öneriyorum.

Mutlu hafta sonları ...


8 yorum:

nesrin dedi ki...

Cok sirin bir yermis.Mutlaka görmek lazim. Sevgiler...

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

uludağ sürpriz olmuş tabi biraz ama karsız yine de çok güzelmiş - cumalıkızık ise ayrı bir güzellik - bayıldım! böyle yerlerde saatlerce sağa sola baka baka kurcalıya kurcalıya yürümeyi çok severim... Ne güzel günler, anılar bunlar... sevgilerimle,

MerveLi Tatlar dedi ki...

son videoyu cektiğiniz yerin adı cin aralıgı bilmiyorum biliyormuydunuz oadan gecınce cumalıkızık koyunun doga guzelliğinede sahıt oluyosunuz bursalı olarak belırtmek ıstedım

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Annem ve babam da bu koyu gezmeye gitmislerdi bir kac yil once. Hala anlatir biliyormusun?:) Fotograflar cok guzel gercekten. Gezmis kadar oldum, tsk!

Unknown dedi ki...

Bizde birkaç sene önce Bursa'ya gitmiştik.Gerçekten çok güzel,tekrar gitmeyi çok isterim.
Fotoğraflar öyle güzel ki bayıldım.
Özellikle konuk evi harika görünüyor.Kahvaltıda sofrası beni bitirdi.
Öpüyorum canım...

Unknown dedi ki...

Pelincim resimlere tek kelimeyle bittim vallahi

SMİLENA dedi ki...

bende çok seviyorum burayı.başka bir havası var.
bursamız güzeldir.:))))

gül dedi ki...

ne güzel bir yermiş orası öyle sayende öyrendim.inşallah gitme imkanı bulurum.bayılıyorum otür yerlere.orayamı yerleşsem ne yapsam ya.hayırlı günler.