30 Eylül 2013 Pazartesi

PepsiCo Türkiye İle Patates Hasatı ve Kapadokya Gezisi


PepsiCo Etkinliği

Bir kaç hafta önce PepsiCo Türkiye'nin daveti üzerine  Kapadokya gezisi ve patates hasadına katıldım.

Tatil dönüşü hiç ara vermeden bir etkinliğe katılmak önce bana yorucu gelse de Kapadokya'yı daha önce görmediğim için hemen daveti kabul ettim. Sevgili Aslı ( Zarakol İletişim) ve Sevgili Sevil'le ( çok okuyan çok gezen ) ile havalimanında buluşup bol kahkahalı bir uçak yolculuğundan sonra Kayseri'ye indik. Bizim için gönderilen arabaya binip otele doğru yola koyulduk , yolculuk boyunca ( ve tüm gezi boyunca ) piyasaya çıkan yeni ürünlerin tadımını bol bol yaptık sanırım. Tropicana içeceklerinin hemen hemen  hepsini çok beğendim,özellikle piyasaya yeni çıkan kek A La Turca Kek Kurabiye'sine bayıldım :) Eve döndüğümde bile çantamın her yerinden PepsiCo ürünleri çıkıyordu :)

Otele yaklaştığımızda hava karanlık olsa bile manzara beni adeta büyüledi.Otel Uçhisar bölgesinde ve harika bir konumda yer alıyordu.Otelle ilgili daha önce mail gelmişti ama özellikle internette girip neresi diye bakmamıştım , iyi ki de bakmamışım gittiğimde şahane bir süpriz oldu.

CCR Hotel  Cappadocia Cave Resort & Spa konum ve yer olarak harika bir panaromik bir manzaraya sahip.Odaların hepsi birbirinden farklı dizayn edilmiş,her köşesinde ayrı bir şıklık vardı.

PepsiCo Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Didem Şinik Hn. tarafından odamıza bırakın bir not ve çömlekten yapılmış  cips ve sosluk hediyesi gerçekten çok hoşuma gitti .

Hediyelerimiz harika  pelince
Kapadokya
Kapadokya
Güzel bir karşılamadan sonra ertesini günün hayalini kurarak yattım.  Çok uykusuz olmama rağmen sabah 5:30 gibi kalkıp balonların gökyüzünde ki dansına şahit olmak ,bu eşşiz manzarayı izlemek çok keyifliydi.

Kapadokya
Kapadokya


Sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra toplantı salonunda PepsiCo 'nun yeni ürünlerini hem de patatesin ülkemizde ki ve dünyada ki yolculuğunu Gastronomi uzmanı Vedat Başaran'dan dinleme fırsatı yakaladık. Daha sonra Vedat Bey'in eşliğinde tüm blogger arkadaşlarımla birlikte değişik dip soslar hazırlayıp keyifli bir kaç saat geçirdik. Cip soslar denenirken kaç paket cip yenildiği hakkında en ufak bir fikrim yok  :)

Kapadokya
Kapadokya
Kapadokya
Kapadokya
Kapadokya
Kapadokya

Güzel bir öğlen yemeğinden sonra hemen yola koyulduk,keyifli ve bol kahkahalı bir tur yolculuğu ile ilk durağımız  Göreme Açık Hava Müzesi oldu. Zaman dolayısıyla hızlı bir turla burayı gezip biraz alışveriş molası verdikten sonra Çömlek yapınını görmek için Avanosa doğru yola koyulduk.

Kapadokya
Kapadokya

Rehberimizin de anlattığı gibi "Kızılırmak ve ona rengini veren killi topraklar ,çömlekçinin çarkında yeniden hayat buluyor "Güray Çömleçilik' te verdiğimiz mola'da çok eğlendiğimizi söylemeliyim.Özellikle Sevil'in çömlek yapması ve ustanın showu anlatılmaz yaşanır bir durumdu :)) Anavos molamızdan sonra akşam için otelimize doğru gittik.Akşam yemeği için yine çok güzel düşünülmüş  türk gecesine katıldık,çok değişik ve eğlenceli bir gece oldu.

Kapadokya
Kapadokya
Kapadokya

Gezinin en keyifli ve en merak ettiğim kısmı da patates hasadıydı. Sabah saat 4.30 da uyanıp PepsiCo Türkiye'nin patates tarlalarına doğru yola çıktık.Patates hasadını daha önce görmediğim için çok merak ediyordum. Kahvaltımızı tarla'da yaptıktan sonra PepsiCo Türkiye Agro ekibinden Cem Özyurt'un patates üretimi ilgili ,sürdürülebilir tarımla ve karbon ayak izini azaltan çalışmalardan bahsetti..Cem Bey'in anlatımını  dinledikten sonra hep birlikte tarlaya patates hasadına gittik.Çok keyifli bir sohbet ve bilgilendirme eşliğinde tarladan kendi ellerimizle patates topladık.Topladığımız Lady Rosetta patateslerden bir kaç tanesini de eve getirdim.

Kapadokya
Kapadokya
Kapadokya
Kapadokya
Kapadokya
Kapadokya
Kapadokya


Beni bu güzel organizasyona davet ettikleri için Sevgili Aslı Pınar Tüfekçi'ye ( Zarakol İletişim ) Sevgili Pepsi Co Türkiye'ye ,Sevgili Zeynep Yüksel'e çok teşekkür ediyorum.

PepsiCo-White

PepsiCo Sürdürebilir Tarım ile İlgili Notlar:


PepsiCo Hakkında

PepsiCo, her biri yıllık 1 milyar doları aşan perakende satışına sahip 22 ayrı markasının yanı sıra yıllık net satış geliri 65 milyar doları aşan, global yiyecek ve içecek sektörünün lider kuruluşudur.

PATATES TARIMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM

Patates nasıl sebzedir?

Patatesin zengin bir besin kaynağı olduğu uzun zamandan beri bilinmesine rağmen detaylı bir incelemeye tabi tutulması son dönemlerde gerçekleşmiştir. Yapılan incelemeler ışığında yumrunun gıda değeri, farklı çeşitlerde olduğu kadar bir çeşidin değişik şartlar altında yetiştirilmesi halinde de farklılık göstermektedir. Toprak karakteri, mevsim şartları, gübrenin çeşidi ve uygulama şekli, ekim zamanı, Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Programı, olgunlaşma şartları, muhafaza yerinin sıcaklığı ve rutubeti, depolama periyodunun uzunluğu gibi şartlar bu çeşitliliği oluşturmaktadır.

Sürdürülebilir Tarım:

PepsiCo, kaliteli patates yetiştirmeyi, verimi artırmayı ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamayı en büyük önceliklerinden saymaktadır. PepsiCo Türkiye de hem tüketicilerine en iyisini sunabilmek adına en kaliteli hammaddeye ulaşmak hem çevreye karşı olan sorumluluğunu en üst düzeyde uygulamaya koymak hem de birlikte çalıştığı çiftçilere ve tedarikçilere yatırım yapmak amacıyla ve yetkin çalışanlarla beraber, SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM konusundaki çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. Tüm bunları yaparken de en yenilikçi ve üstün teknolojileri kullanıma sokmaktadır.

Türkiye’nin gururlu ekibi olarak PepsiCo Agro ekibi ve Yetkin tedarikçilerini sizlere tanıtmaya çalışacağız, gerek yetenekleri açığa çıkarmak, farklı görüşlerden sinerji yakalamak, Her işin daha iyi yapılabileceğini gösteren tedarikçilerimizle Örnek çalışmalar çıkarıyoruz.

PepsiCo, aşağıdaki ilkeler ışığında faaliyet göstermektedir:

·         En yüksek kalite değerlerinde ham madde kullanmak
·         Kesintisiz, sosyal sorumluluk bilinciyle tedarik sağlamak
·         Sürdürülebilir tarım faaliyetlerini uygulamak/yaymak
·         Türkiye’deki tedarikçilerinin verimli performansını korumak
·         Tedarikçi ve Çalışanlarımızın gelişimine yatırım yapmaya devam etmek

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ne demek?

·         SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM, Tarımsal üretimden elde edilen hammadeyi, istenilen ktriterde alırken;
·         Üretim yapılan Toprağı korumak ve verimliğini azalmamak için; İşleme, Rotasyon, çevreye duyarlı Gübre seçimine dikkat edilmesidir, klasik kimyasal gübreler dolgu malzemesi olarak Kireç/Denüz kumu ihtiva ettiğinden uzun yıllar kullanımları sonucu, Toprakta Kireçlilik/Tuzluluk sorunları oluşmaya başlar, bu yüzden PepsiCo örnek bir proje ile dolgu malzemesi Organik olan “Naturalis” Organo Mineral gübre çalışmasını yürütmektedir.
·         Kullanılan Doğal Kaynaklara dikkat edilerek, sadece içinde bulunduğumuz dönem içinde değil, gelecek kuşaklara da Su kaynaklarımızı temiz ve yeterli miktarda aktarmamız gerekmektedir, bu yüzden daha az su gerektiren sulama sistemlerinin kullanılması gereklidir. 
·         Üretim Operasyonu sırasında daha düşük enerji tüketimine ihtiyaç duyan operasyonlara yönlendirmek, yeni teknolojiyi takip etmek ve sonuçta Tarla verimini yüksekltmek gereklidir.

PepsiCo Sürdürülebilir tarım konusunda Türkiye’de öncü bir politika izlemektedir.

Patates PepsiCo’nun yiyecek işinin en önemli hammaddesidir

·                                                 Dünyanın en önemli patates cipsi markaları olan Lay’s, Ruffles gibi lider ürünlerin üretiminde sadece Avrupa bölgesinde her yıl toplam 1.2 milyon ton patates kullanılmaktadır.

·                                                 Türkiye’nin en büyük cips üreticisi PepsiCo,  temel hammaddesi olan patatesleri Türkiye’nin 18 şehrinde, 7.555 futbol sahası büyüklüğe denk gelen 3.400 hektar alan üzerinde yetiştirmektedir.

·                                                  Türkiye'de 27 tedarikçi ve 350’den fazla çiftçi ile çalışılmaktadır

·                                                 PepsiCo sadece 2012 yılında 60 bin ton cipslik patates ve 12 bin 400 ton sertifikalı patates tohumu depolama kapasitesine ulaşmıştır

·                                                 PepsiCo, patates tarımında çiftçiye en faydalı ve çevreye en az zararlı teknikleri göstermekle yükümlüdür. 8’i Ziraat mühendisi Toplam 24 kişilik deneyimli bir ekip ile,  yıl boyunca iş ortaklarıyla sıkı bir işbirliği içerisinde çalışarak, üretim sürecinin her aşamasında en iyi uygulamaların hayata geçirilmesini sağlamaktadır.

Türkiye, Avrupa bölgesindeki patates kalitesinde en iyi ilk 6 içinde yer almakta ve ilk 3’ü hedeflemektedir.

·         PepsiCo Türkiye tarafından uygulamaya konulan sistem ile patatesin kalitesi, zorlu hava koşulları ve hasat sorunlarına rağmen 177 indeks olarak artışa geçmiştir. Patatesler ne kadar kaliteli olursa, PepsiCo’nun verimliliği de o ölçüde artmaktadır. PepsiCo Türkiye, bağlı bulunduğu Güney Doğu Avrupa Bölgesi’nde ise en kaliteli patatesi kullanan ülke olarak büyük bir başarıya imza atmıştır.

PepsiCo kendi  Organo-Mineral gübresini üretmektedir

Net “0” (sıfır) atık, PepsiCo fabrikalarının küresel hedeflerinden biridir. Bu doğrultuda Suadiye/İzmit’te faaliyetlerine devam eden PepsiCo fabrikasındaki anaerobik çürütme tesisinde organik atıklar, 2008 yılından beri biyogaza dönüştürülmektedir. Gaz jeneratöründe elektrik ve ısı enerjisine çevrilen biyogaz ile fabrikanın ve patates depolama tesisinin yaklaşık %44’lük enerji ihtiyacı karşılanmaktadır.

·         PepsiCo Türkiye, kendi ürettiği Naturalis gübresiyle bizden gübre alan bütün tedarikçilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 
·         PepsiCo sistemi içerisinde bir ilk olarak Türkiye tarafından gerçekleştirilen “Anaerobik Çürütme Projesi” ile dünyadaki tüm PepsiCo sistemi içerisinde tarlalarda kullanılmak üzere kendi gübresini üreten tek ülke Türkiye olmuştur.
·         Bu proje ile SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ekibi, “Net Sıfır Atıkla” çalışan yiyecek tesisinde kullanılan üretim döngüsünü, operasyon ekiple mükemmel bir işbirliği gerçekleştirerek, organik atıkların başarılı bir şekilde “Naturalis” adlı patates gübresine dönüştürülmesine ve tekrar kullanıma sokulmasına katkıda bulunmuştur.
·         Proje, PepsiCo Yiyecek Türkiye Suadiye Fabrikası’nda yürütülmektedir. 2013 yılında Naturalis üretimi için Tarsus fabrikasının da atıkları projeye dahil edilmiştir, Tarsus Fabrikasının atıklarından elde edilen “Naturalis2013 sezonunda başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Bu olumlu sonuç sonrasında Tarsus fabrikasınında Naturalis projesinde kalması için çalışmalar devam etmektedir.
·         Bu projenin amacı, PepsiCo Yiyecek Türkiye'nin patates üretiminde kullandığı gübrelerin içeriğindeki kimyasalların miktarını yüzde 40 oranında azaltmaktır. Kimyasal gübre kullanımı ile elde edilen verime eş değer olan Naturalis gübresi, organik madde içerdiğinden bitkinin besin alımını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu gübrede, diğer sıradan gübrelerde kullanılan zararlı malzemeler bulunmamakta, toprak için son derece sağlıklı olan gübre ile atmosfere daha az CO2 salınmakta, bu da çevreye daha az zarar anlamına gelmektedir.
·         2013 itibarıyla gübresini verdiğimiz tedarikçilerimiz için mevcut gübre ihtiyaçlarının yüzde 100’ünü Naturalis’ten sağlamaya başladık.


 PepsiCo karbon ayak izini azaltan çalışmalar yapmaktadır

·         PepsiCo Türkiye, karbon ayak izinin düşürülmesine önemli katkı yapan çevre dostu patates depolama tesislerini hayata geçirmiştir.
·         Bu süreçte 2012 yılı vs 2010 a göre salınan karbon %24 oranında azalmıştır. Bu başarının ardında, Suadiye'deki yeni depo yatırımı sayesinde nakliye mesafelerinin azaltılması, tarla verimlerindeki artış ve depolama kayıplarının azaltılması etkenleri yatmaktadır.
·         PepsiCo Türkiye, Türk çiftçisiyle beraber çalışmaya devam ederek su ve karbon ayak izini 2012 yılında da 2010 yılına göre, sırasıyla yüzde 34 ve 24 oranlarında azaltmayı başarmıştır.

PepsiCo su tasarrufu konusunda büyük başarılara imza atmaktadır

1 kamyon damla sulama ekipmanı, 35 kamyon makro yağmurlama ekipmanının yapacağı işi yapmaktadır.

·                                              PepsiCo Türkiye, tarım arazilerinde kullanmaya başladığı damla sulama ve mini yağmurlama sistemlerinin kullanımını iki katına çıkararak, patates üretimi için seçilen bölgelerde, tedarikçilerinin kullandıkları sulama yöntemlerini değiştirerek yanlış veya bilinçsiz sulamadan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırıyor veya azaltılıyor.
·                                              PepsiCo’nun patates üretim alanlarında kullanılan düşük basınçlı sulama sistemlerinin artışı sayesinde, 2012 yılında 10.1 milyon ton su tasarrufu sağlanmıştır. PepsiCo, Türk çiftçisiyle iş birliğine devam ederek, 5 yıl içerisinde su tüketimini ve karbon salınımını %50 azaltmayı hedefleyen projeler yürütmektedir.

PepsiCo Türkiye, PepsiCo tarafından geliştirilen I-Crop sistemi ile iklimi önceden okuyarak, proaktif olmamız için bizi yönlendirmektedir.

·                                              PepsiCo Türkiye, I-Crop sistemi ile Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirmektedir.
·                                              Kendi geliştirdiği özel bir yazılım ve toprağa yerleştirilmiş hassas sensörleri kapsayan İ-Crop sistemi ile hava durumu, toprağın su ihtiyacı ve gübre ihtiyacını bilgisayar ortamında takip edebilmektedir.
·                                              İlave olarak İlaçlama zamanlarını erken uyarı sistemi ile bildirip, tam zamanında ilaçlama yapılmasını sağlar, bu satede koruma amaçlı gereksiz uygulamalar yapılmaz.
·                                              Sistemin Türkiye’de kurulan 2 İstasyon üzerinden tanıtımı devam etmektedir, önümüzdeki yıllarda yaygınlaştırılması planlanmaktadır.

PepsiCo Türkiye “Tarım Akademisi” ile tüm tedarikçilerini  eğitmektedir

·         İki yıldır uygulanan PepsiCo Türkiye Tarım Akademisi 180 tedarikçi teknik personeline , 208 saat boyunca eğitim vermiştir.
·         Her yıl patates tedarikçileri ve teknik personelinin gelişimine yönelik “Tarım Akademisi” adı altında verilen bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenlemektedir.
·         Tarım Akademisi etkinliklerini; cipslik ve tohumluk patates üretiminde en iyi uygulamaların paylaşılması, iletişimin arttırılması, sonuçların paylaşılması ve Türkiye SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM stratejilerinin paylaşılması amacıyla düzenlemektedir.

PepsiCo Türkiye eğitimlerin yanı sıra çiftçilerine finansal destek de sağlamaktadır

·         PepsiCo Türkiye tedarikçilerini destekleme kapsamında, ayni avans yöntemiyle, tedarikçilerinin toplam gelirlerinin yüzde 40'ına tekabül eden tohum, gübre ve bitki koruma ilaçları gibi maliyetleri önceden karşılayabiliyor, hasada kadar 5 ay faizsiz olarak kullandırma fırsatı ve finansal destek vermektedir.
·         Patates deposu yapmak isteyen girişimcilere de know how desteği vermeye devam etmektedir.

 HEDEFLER:

PepsiCo Türkiye 5 Yıl içinde  patatese harcadığı suyu yüzde 50 azaltmayı hedeflemektedir

·         Türkiye SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM operasyonu; 5 Yıl içinde  tedarikçilerini damla sulama ve mini sprinkler sulama sistemlerine yönlendirip, depo kayıplarını azaltıp, tarla verimlerini ve tarlada teknoloji kullanımını arttırarak, patatese harcadığı suyu 5 yılda yüzde 50 azaltma planı ile uygulamaya devam etmektedir.

PepsiCo Türkiye 5 Yıl içinde Patates üretiminde ve depolanmasındaki karbon ayak izini yüzde 50 azaltmayı hedeflemektedir

·         PepsiCo Türkiye,  nakliye mesafelerini kısaltıp, yeni depo projeleriyle, dünyada ilk olan kendi atığından ürettiği organo-mineral gübre “Naturalis” ile ve tarlada teknoloji kullanımını arttırarak 5 yılda karbon ayak izini yüzde 50 azaltmayı hedeflemektedir. 




5 yorum:

Elifim uyurken dedi ki...

instagramda görmüştüm bu geziyi ve oldukça güzel gözüküyor demiştim içimden..
elinize sağlık ne güzel anlatmış ne güzel resimlerle dönmüşsünüz..

sihirlirloklava dedi ki...

çok keyifli bir hasat olmuş:))

Unknown dedi ki...

sen gittin bende seni zevkle takip ettim.çok görmek istediğim yerlerden biri aslında yanı başında okumuştum oysa hiç gezmek aklıma gelmemişti ah gençlik ahhh:)
daha sık yazmalısın:)

Unknown dedi ki...

Pelincim fotoları çok beğendim bol hareketli bir gezi olmuş anlaşılan pepsico ürünlerini de tanımış oldum sevgiler

Cocukla Cocuk dedi ki...

Pelin'cim, bizim oralara gitmişsin. Kapadokya büyülü bir yer. Harika bir etkinlik olmuş. Tarım da yapılacak çok işimiz var, doğru tarımla güçleneceğimizi düşünüyorum.