8 Mayıs 2009 Cuma

ATATÜRK ARBORETUMU

Uzun zamandır gezip görmek istediğim Atatürk Arboretumu'na bugün babacığımla birlikte gittik.İçeri girdiğimiz andan itibaren inanın büyülendik. Çünkü o kadar yeşil o kadar güzeldi ki,yeniden nefes almaya başladık desem çok abartmış olmam sanırım.İçeride bir çok ağaç ve çiçek türü var, hangisini inceleyeceğinizi gerçekten şaşırıyorsunuz.





Belgrad ormanlarına çok sık gitmemize rağmen Atatürk Arboretumu'na ilk kez gittim.Hafta sonları sadece üyelerin ziyaretine açık ,hafta arası ise giriş ücretsiz.Atatürk Arboretumu bol oksijenli bir yer,gezerken adeta ruhunuz dinleniyor.
Hafta arası fırsat bulursanız mutlaka uğrayın.Piknik yapılacak bir yer asla değil.Sadece kuş sesleri yada kurbağa sesleri duyabilirsiniz.Ormanın içine doğru giden harika patikalar var.





Belgrad Ormanı, aslında hemen hemen tüm İstanbulluların bildiği bir mesire yeri. İstanbul'da yaşayan hemen herkesin en azından öğrenciyken geldiği Belgrad Ormanı'nın yanı başındaki Atatürk Arboretumu ise çok da tanınan bir yer değil.



Oysa yaz aylarında doğayla başbaşa kalmak ve dinlenmek ama plajlardan ve piknik alanlarından uzak bir yere gitmek istiyorsanız, Belgrad Ormanı içindeki Atatürk Arboretumu, yani canlı bitki müzesi tam size göre bir yer.
Çok farklı bir dinlenme yeri olsa da bitki müzesine Belgrad Ormanı yolundan gidiliyor. Maslak'tan Sarıyer yönüne doğru giderken, Fatih Ormanı'ndan sonra ilk ışıklardan sola, Bahçeköy, Kilyos asfaltına sapılıyor. Yaklaşık 3 kilometre sonra görünen kemerlerden sonra Atatürk Arboretumu tabelalarını görmeye başlıyorsunuz zaten.
Arboretumun girişinde bir bilgisayar bilgi sistemi kurulmuş. Buradan bitki türleri ile ilgili birçok bilgiye ulaşmak mümkün.




Küçük, büyük, uzun, kısa, İstanbul ikiliminde yaşayabilen nadir olanlar da dahil hemen her ağaçtan örnekler var Arboretum'da... Burası aslında eğitim amaçlı, bilimsel bir yer ama halka da açık. Hafta içinde ücretsiz olarak burayı gezmek mümkün ama haftasonları piknik yapılmasını engellemek için yıllık serbest giriş kartı olanlar ve önceden randevu alan gruplar arboretuma girebiliyor. 10-15 kişilik gruplarda kişi başı 2,5 milyon ödeniyor.

Aatürk Arboretumu şefi Selma Şengönül bitki müzesini şöyle anlatıyor:

"Eğer bitkilerden zevk alıyorsanız, doğa ile başbaşa kalmayı seviyorsanız, bitkiler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız ve de günümüzde çok moda olan bahçe düzenlemesi yapmak istiyorsanız, hangi bitkinin hangi mevsimde hangi renge bürüdüğünü, hangi yaşlarda hangi boylara geldiğini ve nereler dikilmesi gerektiğini öğrenmek istiyorsanız ve bu konuda bahçenize tür seçmek istiyorsanız, Atatürk Arboretumu sizin için uygun bir mekan."

Arboretumda piknik yapmak, köpek dolaştırmak ya da ateş yakmaya kesinlikle yasak. Bu yüzden burada yiyecek ya da içecek satan hiçbir yer yok. Eğer birşeyler atıştırmak istiyorsanız kendi suyunuzu ve sandviçinizi beraberinizde getirmeniz gerekiyor.


Burası o kadar huzurlu ki, binbir çeşit ağacın arasında dolaştıktan sonra göletin kenarında oturabilir, bütün gününüzü dinlenerek ya da kitap okuyarak geçirebilirsiniz.

Arboretum'un içinde suni göldeki nilüferlerin karşısında biraz oturduktan sonra orman içinde bir gezinti yapabilirsiniz. Sonra da göldeki ördekleri beslersiniz.
Arboretumda bütün ağaçların üzerinde bitkinin türünü gösteren birer etiket var, fakat etiketlerin tamamı latince. Sadece bazılarına Türkçe isimler eklenmiş.



Sekoya, lale ağaçları ya da çin mızrak ağacı... Adını daha önce duyduğunuz ya da duymadığınız bir çok bitki hakkında burada bilgi edinebilirsiniz. Arboretum özellikle çocuklar ve öğrenciler için hem dinlenme hem de birşeyler öğrenme fırsatı sunuyor.

Şehrin içindeki bu gizli bahçeyi keşfedenler aslında bu sakinliğin bozulmasını hiç istemiyor.
Her bitkinin çiçek açma mevsimi farklı, bu yüzden eğer çiçek de görmek istiyorsanız, kapıdaki "çiçek açan bitkiler" panosuna göz atmanız gerekiyor.
Canlı bitki müzesinde 2 bin civarında farklı çeşit bitki var. İster çiçekli olsun ister olmasın, etraftaki bitkiler ve ağaçlarla, burada insanın gözü yeşile doyuyor.Arboretumdan çıktık ve yanıbaşındaki Belgrad Ormanı'na geldik. Burası Osmanlı döneminde kentin en önemli su deposuymuş. Şimdi ise özellikle haftasonları binlerce kişinin akın ettiği piknik ve yürüyüş yeri...Aslında Belgrad Ormanı'nın mevsimi mart ile haziran ayları arasında. Çünkü temmuz ve ağustosta çoğu kişi deniz kenarını tercih ediyor. Ancak yeşil dalların üzerini örttüğü Belgrad Ormanı da deniz kenarını aratmayacak serinlikte aslında. Üstelik kentin en en temiz havalı yerlerinden biri.
Belgrad Ormanı'ndaki 6,5 km'lik parkur gölün etrafında dolanıyor. Yürüyüşün dışında egzersiz yapmak isteyenler için de jimnastik hareketlerini detaylı olarak gösteren panolar ve jimnastik aletleri var.
Yazılar alıntıdır.
Kaynak:Ntvmsnbc

Atatürk Arboretumu
0212 226 19 29



*Fotoğrafların üzerine gelip tıklarsanız daha büyük hallerini inceleyebilirsiniz.


Bu gezintinin ardından karnımız oldukça acıktı,(bu kısmı sınıfımızın güzel öğretmenleri okumuyordur umarım ) :))
Yol bizi Sarıyer Börekçisine kadar götürdü malesef :)Baba-kız bir güzel keyfini çıkarttık bu dakikaların.Kimse duymasın diye de sıkı sıkı tembihledik birbirimizi...


33 yorum:

made in funda dedi ki...

bak ilk kez duydum pelinciğim.sağolasın canım.harika bir yer..ama ya böreğe ne demeli.kimse hayır diyemezdi zaten...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:)))) babayla anneyle geçen tüm zamanlar helal canım.
sefanız keyfiniz çok olsun.
belgrad ormanını tanıtman müthiş. kaç kişi bilirki dediğin gibi. bizde kemerburgaza giderken bakar bakar dururuz tüm güzelliğe..
çok beğendim canım. sevgiler.

peynir hösmelimi dedi ki...

Pelincim ne güzel gezmissiniz.
Bende yazini okurken gezmis kadar oldum.Cok güzel resimler cekmissin.
Ama o sariyer böregi üstüne cok güzelolmus canim.Afiyet olsun.
Canim cok sagolasin güzel dileklerin icin.Seninde anneler günün kutlu olsun.Kuzucuklarinla bir ömür mutlu olursun canim.
Sevgilerle.

nilüfer dedi ki...

pelinciğim ne kadar özendim bilemezsin bende çok küçük'ken ilk ailem'le, bir kerede okulumz götürmüştü..suni göl o zamanlarda sunimiydi bilemiyorum ama nilüfer çiçeğini ilk orada görmüştüm,sayende bir kere daha gittim geldim..

bu diyette yapılırmı yaa yanında bir kap salata götürüp yeseydin:))diyeceğim ama sariyere gidilirde meşhur böreği yenmeden olmazdı:))

mutlu haftasonları sevgiler..

Narince dedi ki...

Baba kız ne güzel huzurlu sakin bir gün geçirmişsiniz. Sonu da hoş bir kaçamakla bitmiş. Benim de memlekeime gidesim var bugünlerde. Şimdi yemyeşildir. Bir tek boş günümüz bile yok. Oğlanın sınavı yaklaşıyor, heyecan yerleşiyor yavaş yavaş, hiç bir yere kımıldayamıyoruz. Artık 13 Haziran'dan sonra ne yapalım.
Ben de senin anneler gününü kutluyorum canım. Evlatlarımızla huzurlu sağlıklı günler dilerim.

pelince dedi ki...

Fundacım teşekkürler...

Nunucum çok sağol.

Meralcim öpüyorum.

Nilüfer gerçekten içeride dolaşan öğrenci çoktu.Öğretmenlerin ön ayak olması mutlu etti beni de.

Necla memleket nere ? üniversite sınavı mı var ??? öpüyorum..

akasyakokusu dedi ki...

Canım bayıldım şu güzelliğe..belgrad ormanlarını kim duymaz bilmez..helede yayın organlarında hep bir kötü habere konu olmuştur nedense..
ama arboretumu ilk kez duyuyorum sayende görüyorum bu güzelliği.
şu suyun duruluğuna ağaçların ahenkle sıralanışına bak hele..
ilk resimde nilüferler aşık olduğum nadideler..hadi o babakız yediğiniz sarıyer böreği sizin olsun resimlerde bizim..
afiyetler şekerler olsun canım benim.

akasyakokusu dedi ki...

hımmm..unutmadan canım annaler gününü bende kutluyorum hürmetle annenin ellerinden öpüyorum..senide tabiki..

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

kesinlikle en kısa zamanda gitmek istedim :)
teşekkürler canım

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Harikaymış. Bayıldım fotoğraflara...

NE güzel keyifli vakit geçirmisiniz. Bol oksijenli :)) Tam benlikmiş :)
Müsait olduğum bir zaman gitmeliyim.

Anneler günün kutlu olsun Pelin'ciğim.Evlatlarınla,sağlıklı,huzur dolu,mutlu günler dilerim.

Sevgilerimle...

bahar dedi ki...

Pelin'ciğim merhaba,mailine yazdığım cevap sana ulaştı mı? Bu ara bilgisayarlarda problem oluyor sık sık. Bir de buradan sormak istedim, sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Pelincim ne güzel baba kız dolaşıp güzel bir gün geçirmişsiniz. Ne mutlu sana ve babana. Börekler için de birbirinizi tembih etmenize bayıldım. Biz de söylemeyiz :)) Anneler gününü de kutluyorum. GAMZE....

Tijen dedi ki...

Ama ben duyduuuuum! Börek polisi geldi düt düt! (Pelin'ciğim iyi ki gitmişsiniz, şimdi öyle güzel bir mevsim ki...)

pelince dedi ki...

Gamze canım çok teşekkürler...

Tijen duymayan kalmadı sayemde :)

SMİLENA dedi ki...

çok güzel bir paylaşım olmuş pelincim.harika bir yer.ayrıca anneler günün kutlu olsun..seni ve tatlı kuzucuklarını çok öpüyorum..

yildiz dedi ki...

Mutlu ve huzurlu nice anneler gününü yavrularinla beraber gecirmeni diliyorum,sevgiler...

Resimlere bayildim...

Unknown dedi ki...

pelincim anneler günün kutlu olsun canım sevgiler

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Pelin'cim ne güzel keyif yapmışsınız baba kız, maaşallah.. Fotoğraflar da süper.. Anneler günün kutlu olsun canım..

hdidem95 dedi ki...

ANNELER GÜNÜN KUTLU OLSUN
ÖPTÜM CANIM SEVGİLER

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ANNELER GÜNÜN KUTLU OLSUN PELİNCİĞİM.
SEVGİLER..

Adsız dedi ki...

........ , . - . - , _ , .........
......... ) ` - . .> ' `( .........
........ / . . . .` . . ........
........ |. . . . . |. . .| .......
......... . . . ./ . ./ .........
........... `=( /.=` .............
............. `-;`.-' .............
............... `)| ... , .........
................ || _.-'| .........
............. ,_|| _,/ ...........
....... , ..... || .' ............
....... | | ,. ||/ ..............
.... ,..` | /|.,|Y, .............
..... '-...'-._..||/ .............
......... >_.-`Y| .................
.............. ,_|| ...............
................ || ..............
....anneler günü || tüm annelere
..kutlu..........||...... olsun..

www.yenitadlar.blogcu.com

Adsız dedi ki...

canımmmm ne güzel bir yermiş ne güzel bir gezi..finale de bayıldım:))anneler günün kutlu olsun canımmm

made in funda dedi ki...

........ , . - . - , _ , .........
......... ) ` - . .> ' `( .........
........ / . . . .` . . ........
........ |. . . . . |. . .| .......
......... . . . ./ . ./ .........
........... `=( /.=` .............
............. `-;`.-' .............
............... `)| ... , .........
................ || _.-'| .........
............. ,_|| _,/ ...........
....... , ..... || .' ............
....... | | ,. ||/ ..............
.... ,..` | /|.,|Y, .............
..... '-...'-._..||/ .............
......... >_.-`Y| .................
.............. ,_|| ...............
................ || ..............
....anneler günü || tüm annelere
..kutlu..........||...... olsun..

Beyza dedi ki...

Pelincim,
ne güzel bir yer burasi. Ben de dogayi cok severim. Ama o böregi görünce fena oldum :) Ben de bu haftasonu hafiften ipin ucunu kacirdim :( Neyse toparlanirim yarin. Bu kilolar gidecek, kafamiza koyduk bir kere öyle degil mi?

Anneler günün de kutlu olsun canim.
Sevgiler

nilüfer dedi ki...

Pelinciğim anneler gününüz kutlu olsun sevgiler..

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Pelin'ciğim,

Harika bir gün geçirdiğiniz fotoğraflardan da belli. Ne güzel yapmışsınız. Ben hiç gitmemiştim. Em kısa zamanda planlar arasına alındı.

Geç de olsa anneler gününü kutlar, sevgiyle öperim.

Ceyda Türkgeldi dedi ki...

hiç bilmediğim çok güzel bir yermiş Pelinciğim.sağol.
Börek şahane afiyetler olsun.
Anneler günün kutlu olsun canım.sağlıkla mutlulukla.

ÖZGÜLÜN TARİFLERİ dedi ki...

ANNELER GÜNÜNÜ TÜM KALBİMLE KUTLARIM CANIM ..KUCAK DOLUSU SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM….

ufukmutfakta dedi ki...

Pelin öncelikle dergi ile ilgili mesajına çok teşekkür ederim. Sonrada anneler gününü kutluyorum, sevgiyle kal.....

Damak Tadı dedi ki...

Sefanız olsun Pelin'ciğim..Ne iyi yapmışsınız tatlım..Şimdi ben bile heveslendim..Kitabımı,kahve termosumu,gözlüklerimi,ipod'umu alıp oraya gidip yayılmak istedim..
İçim kıpır kıpır oldu birden..Hayali bile güzel geldi bana..))Ohhh,tekrar sefanız olsun..Birde afiyet şeker olsun canım..


ANNELER GÜNÜNÜ GÖNÜLDEN KUTLUYORUM GÜZEL ANNECİK..



Sevgiler..

Elif Zorcan dedi ki...

Bayıldım bayıldım... Ve ilk kez duydum inan. Oraya defaatle gitmeme rağmen ve 4 kuşak İstanbullu olmama rağmen çok utanıyorum şuanda..
Ama ilk fırsatta gideceğim inşaallah. Fotoğraflar da harika. Ciğerlerine sağlık...
Sevgiler...

Cocukla Cocuk dedi ki...

Görülecek yerler listemize ekliyorum, yazını saklıyorum arşivde Pelin'cim. Harika görünüyor . Periliköşk anlatmıştı geçen yıl izmir deki arboretumu o zaman öğrenmiştim ben de kelimeyi

yesimce dedi ki...

Pelin burası harika bir yer. iyiki yzmışsın canım bizde gidelim en kısa zamanda.
yesimceyemek