18 Kasım 2009 Çarşamba

Siirt Büryan Kebabı & Kadınlar Pazarı

Kadınlar Pazarı

Geçen hafta babam beni çok değişik bir yere götürüceğini söyledi bende büyük bir merakla peşine takıldım.
Fatih semtine de uzun zamandır gitmemiştim,ama kadınlar pazarını ilk kez duydum.

Kadınlar pazarı Unkapanı'nda İMÇ'nin tam karşı tarafına düşüyor.Arabayı otoparka park edip başladık yürümeye,inanın kadınlar pazarına geldiğimizde birazcık şaşırdım.Kadınlar pazarı sanki başka bir dünya, küçük bir doğu anadolu gibi.Doğunun tüm ezgilerini bu sokakta görmek mümkün.Sokakta kurulu tezgahlar,büryan kebapçıları sıklıkla göze çarpıyor.

Mumbar Dolması
Siirt Büryan Kebabı
Büryan Kebabı
Tabureli Kahvehanelerin önünde oturanların çoğunun Siirt,Mardin,Bitlis ve Diyarbakırlı olduğunu hemen anlıyorsunuz.Konuşmalar ve kıyafetler zaten hemen kendini ele veriyor..Babam Diyarbakır doğumlu olduğu için bizim için güzel bir kebap salonu bulmak pek zor olmadı.

Siirt Büryan Kebabı

Meydanda bulunan Siirt Büryan Kebap salonun'da hemen bir yer bulup oturduk,sağolsun bizi çok güzel ağırladılar.Kebabın yapıldığı kuyuya bile indirdiler.Perde pilavı,oruk ve mumbar dolması'da yenilebilecek lezzetler arasında.

Meydanda inanılmaz güzel bal satan dükkanlar var,petek balların kilosu 45tl.Balların şahı Siirt Pervari Karakovan Balı'nın kilosu 60tl.Pervari balı inanılmaz güzel bir bal,eğer yolunuz düşerse mutlaka inceleyip satın alın.Diyarbakır peynirlerinin fiyatı 9-12tl arası.Kurutulmuş biber,patlıcan vs.. 5tl.Cevizli sucukların fiyatı 9-14tl arası değişiyor.

Büryani kebabı aslında kuyu kebabı da sayılabilir,geceden yakılan kuyular da sabaha kadar közlenen ateşin içinde ,doğudan özel olarak getirtilen kuzular çengelli askılar tarafından kuyuya indiriliyor.Odun ateşi köz haline geldikten sonra buharında tütsülenmesi ile pişiriliyor.

Büryan,biryan kelimesinden türemiş yani etin bir yanı demekmiş.Büryan Arapça’da ise, Perive olarak bilinmektedir.
Bu sokak eskiden kadınların memleketlerinden getirdiği ürünleri sokakta satmasıyla "kadınlar pazarı" ismini almış,ama şu anda sokak içinde bunu görmek pek mümkün değil.

Babam üniversite yıllarında kadınlar pazarına çok geldiğini ama şimdi eski görüntüsünden eser kalmadığını anlattı.Hatta eskiden şafi mezhebine göre sokakta et keserlermiş.Gerçi bir kaç kasap halen açık durumdaydı.Kadınlar pazarı şimdilerde çok daha temiz görünüyormuş.Kadınlar pazarı doğu illerden gelen ürünlerin satıldığı küçük bir pazar haline gelmiş.

Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın ve büryan kebabının tadına varın!

*Fotoğrafların büyük hallerini ve daha fazlasını görmek isterseniz burada;


27 yorum:

Primarima dedi ki...

yolum o taraflara düşmez çokçok zor :(
ama yutkundum yahu :))

PAPATYA PRENSES dedi ki...

gelmiş benim kuyu kebabı hihih:))

imç yi biliyorum bilmesine ama kadınlar pazarına ilk kez duydum. çok ayıpladım kendimi. umarım en kısa zamanda gezem fırsatını bulurum.


fotoğraflar çok güzel:)

birsence dedi ki...

babalarla gezmek ve şımarıklık yapmak çok güzeldir bilirim pelinciğim..ben olsaydım neler neler aldırmıştım babama:))çokmu vicdansızım ne kocama kıyamıyorum ama babama aldırıyorum:)))bu taraflara geldiğine göre 5 aralıktada buluyoruz demektir:)))

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Pelin'cim ben de hiç duymamıştım Kadınlar Pazarını, sayende öğrenmiş oldum.. Keşfedecek ne çok şey varmış.. Kuyu kebabı enfes görünüyor!

Unknown dedi ki...

Canımmm bu güzel kareleri gördükçe
İstanbul'uma olan özlemim depreşti.
Ne mutlu sana babacığınla beraber harika bir gün geçirmişsin.Rabbim başınızdan eksik etmesin.Kebapa ge
lince bende isterim yahu:))Kocaman
öptüm...

SMİLENA dedi ki...

pelincim harika bir yere götürmiş babacığın seni.bayılırım böyle pazarlara.perde pilavını çok severim.bundan yemedim ama ağzım sulandı görünce.resimler de çok güzel.
afiyet olsun arkadaşıma.
un helvası da harika görünüyor...

pelince dedi ki...

Prima teşekkürler...

Papatyam gelsi vallahi kuyu kebabı :)

Birsen sorma babalar kızlarına kıyamıyorlar.. ahh ahh gelirim umarım,hafta içi geçtim karşıya bora okuldayken :)

Aslı gerçekten öyle,daha ben istanbulu bile keşfetmemişim dedim ..

Deryacım sağol,amin canım..

Semra çok teşekkürler,ben yemedim ama babacığıma afiyet oldu :) tatlı olsa affetmezdim ya neyse :))

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
İstanbul'un daha kaç yüzü var acaba,inanamıyorum yine,çok şaşırdım ama o taraflara hiç gidemem gibime geliyor ama yolum düşerse muhakkak uğrayacağım,çok teşekkürler
gül

Unknown dedi ki...

yazıyı okumadan resimler bakınca ben de doğu iline seyahat ettiğini düşündüm burada istanbulun göbeğinde böyle bir yer olduğundan haberim yoktu doğrusu ama yöresel her şeyi çok sevdiğim için mutlaka gideceğim

Adsız dedi ki...

Oy, oy, oy, ne güzel görüntüler bunlar.... Kadinlar pazarini ilk defa duydum, yaza insallah yolum düser de ugrarim oraya...

sihirlirloklava dedi ki...

ben de yöresel ürünlerin satıldığı pazarları çok severim...İst.a bir dahaki gidişimde gezmeyi de isterim.teşekkürler...

Damak Tadı dedi ki...

Çok güzel bir yer olduğunu Ebru'dan biliyordum canım..Fakat bana hiç kısmet olmadı oraya gitmek..Öyle güzel görüntüleyip anlattın ki,gitmek farz oldu adeta..Sizlere afiyetler olsun..Gönlüne sağlık canım Pelin'im..Sevgilerle..

Aygül dedi ki...

Pelincim rahmetli babam çok giderdi oraya yemeğe.ben hiç yemek için gitmedim.Ama yolum geçti Kadınlar Pazarından.Eskiden pekde iç açıcı değildi.Şimdi iyi görünüyor

Mimosa Café dedi ki...

Pelin'cim geçen seneydi sanırım. Ben de buraya gitmiştim. Gerçekten çok enteresan bir yerdi. İstanbul'un için bambaşka dünyalardan bir tanesi. Büryan nefisti hakkaten ve de esas perde pilavına bitmiştim ben. Değişik otlar, peynirler satan amcalar vardı. Almıştım hatta o otlardan. Şu an ismini hatırlayamıyorum ama hafif ekşimsi bir ot yumurta falan yapıldığını söylemişlerdi. Ben de yapıp yemiştim :) Fotoğrafların harika çıkmış bu arada... ve de ziyaretin ve güzel yorumların için teşekkür ediyorum :) Öpüyorum. Sevgiler.

tub@ dedi ki...

Canım resimler harika..kebabdan söz etmiyorum bile...yutkunuyorum şuan...

sevgilerimle pelincim...ahh kebabbbb ahhhhh

Unknown dedi ki...

Pelincim fotoğraflar şahane, bayılırım böyle mekanlara Ankara da da Ulus , Samanpazarı var otantik olarak gezebileceğimiz. ben de sık sık oralara giderim. fotoğrafları görünce yazıyı okumadan herhalde mardine falan gittiler onu yazdı diye düşündüm ama sen oraları İstansula hatta blog aracılığıyla bizlerin evine getirmişsin çok beğendim. İstanbula gelirsem kiiii hiç ihtimal vermiyorum :( not aldım oraları gezicem teşekkürler hoşçakallll :)

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Baba kız ne güzel gezmişsiniz sefanız olsun...Resimler harika anlatıyor güzelikleri bayıldım kebaba...Yeğenim Siir pervaride öğrenmenlik yapmıştı balı da getiirmişti yemiştik gerçekten harika bir bal...Paylaşımına teşekkürler ben çok büyük zevk aldım...
Sevgiler...

Narince dedi ki...

Tam bana göre pazar, geze dolaşa akşamı bulurdum.
Büryan kebabını da yemiştim bir kez, etler lokum gibi, yumuşacık, ayran bol köpüklü. Off akşam üzeri tam da olmaz ki.

pelince dedi ki...

Gül sana katılıyorum,istanbulda görmediğim yüzlerce sokak ve semte vardır sanırım..

Kendimce haklısın doğu rüzgarı esiyor :)

Senemcim çok sağol..

Sihirli Oklava inşallah..

Gül otantik ve değişik geldi bana da... sokakta gezen nadir bayanlardandım :)

Aygül eskiden çok daha kötüymüş,bir çeşit mezbaha gibiymiş.. şimdi çok değişti dedi babamda.. yinede gezen tek bayandım :)

Ebru perde pilavını bende merak ettim ama denemedim.. teşekkürler..

tubacım sağol :)

Buket teşekkürler..

Gönül bal gerçekten şahane...

Necla yöresel lezzetlerle dolu eminim seversin.. gerçi eminönünde de her şey var..

Zehra Gürgen dedi ki...

Pelincim ne kadar güzel biryermiş.İstanbul'da olduğuna inanamadım, gerçi İstanbul dediğin koca bir dünya !!

rumma dedi ki...

Ben ciddi ciddi Siirt tarafına gittiğini düşünmeye başlamıştım fotoğraflardan..:)

Ne güzel bir gezi olmuş Allah babanı yanından başından ayırmasın...

sevgiler

Demet dedi ki...

pelincim ağzım sulandı bu güzel fotolara bakarken,
ne güzel bir pazarmış bir de eski halini görmek vardı..
öptüm çok :)

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Pelincim inanır mısın ben ilkokuldan üniversiteye bitirdiğim yıla kadar fatihte yaşadım ama bir kez olsun görmedim oraları. şimdi inan çok merak ettim oranın büyüsünü öyle güzel aktarmışsın ki. sevgiler

iremlemekanlar dedi ki...

İna ki pelincim sen yayınlamasan orada bunların yapıldığını hiç düşünemezdim.Babanıza teşekkürlerimizi sunuyoruz...Doğunun yemeklerini batının satalarını ve mezelerini çok seven biri olarak .... Tekrar teşekkürler sıcacık sevgilerimi yolluyorum iremlemekanlar

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım en son geçen sene gitmiştim. Ama eşimle konuşuyorduk gidelim özledik diye. Resimlerine bakınca gitmek şart oldu. Afiyet bal şeker olsun.
Sevgilerimle

hazar dedi ki...

Bir Güney Doğulu olarak büryanı insanlara tanıtığınız için teşekür ediyorum. Yine güzel bir paylaşım yine güzel bir lezet tebrikler...

Oglak Kizlari dedi ki...

Ay peki hangi gün gitmek lazımki.
Çok güzel bir yer, değişik.

Acele cevap, kestane kebap.

Meraklı anne Çiğdem
www.oglakkizlari.blogspot.com