19 Temmuz 2013 Cuma

Kos Adası Gezisi

Kos Adası

Bodrum tatiline karar verdiğimizde bu sefer  Kos Adasına karşı yakadan bakmak yerine gidip gezmeye karar verdik.Bunun için kısa bir ön araştırmadan sonra Bodrum Feribot İşletmeciliğini arayıp gerekli olan evrakların neler olduğunu öğrendik ve ( en az 6 ay geçerli pasaport , 2 tane vesikalık resim ,vize başvuru formu , nüfus cüzdan fotokopisi vb. ) evrakları tamamladık. Biz bir gece konaklayacağımız içinde ayrıca otel rezervasyon konfirmasyonu'da  gitmek istediğimiz tarihten 5 gün önce büroya elden teslim ettik.

 İstenilen evraklar :
1- Vize başvuru formu
2- 1 adet vesikalık fotoğraf
3- Nüfus cüzdanı fotokopisi
4- Pasaport fotokopisi
5- Gidiş-Dönüş alınan feribot bileti
6- 50€ Vize Ücreti
7- Konaklamalı gidiliyorsa otel rezervasyon fotokopisi

Kos Adası Kos Adası Kos Adası

Bodrum Feribot İşletmeciğili 4 gün sonra bizi arayıp işlemlerin hazır olduğunu feribota binmek için yarım saat önceden orada olmamızı söyledi. Evraklarımızı teslim ederken Feribot ücreti olan kişi başı 25€ ,  çocuklar içinde yaşları tuttuğu için %50 indirimli biletimizi daha önceden almıştık .

Kos Adasına gideceğimiz sabah Bitez'den sabah erken yola çıkıp Bodruma indik arabımızı önceden anlaştığımız otoparka park ettik,daha sonra güzel bir kahvaltı yapıp Bodrum kalesinin yan tarafındaki limandan gümrük sırasına girdik. Haziran ayında gittiğimiz için çok fazla sıra yoktu , yaklaşık yarım saat bekledik. Gümrükteki işlemler bittikten sonra ( yurtdışı çıkış pulu 15tl  )feribota yerleştik. Saat 9.30 da feribot hareket etti ve 45 dakika sonra Kos Adasına (İstanköy) vardık.

Kos Adası'na vardığımızda  schengen vizemiz olmadığı için bizi başka bir sıraya yönlendirdiler ( kapı vizesi için dönüşte  Kişi başı 50€ ödüyorsunuz ) Limanda yaklaşık yarım saat bekledikten sonra pasaportlarımızı alıp otele gitmek için yürümeye başladık. Kos Otel limana çok uzak olmasa da bavullarla yürümek kolay olmadı :) Otel hakkında çok fazla bir bilgiye sahip değildik,sadece internetten eşim arayıp bulmuş ve hemen ön rezervasyon yaptırmıştı.

Otele giderken yol üzerindeki Safari Rent A Car 'dan rahat bir şekilde hem de türkçe konuşarak Fiat Panda kiradık. (günlüğü 40€ ) Uluslararası ehliyetiniz olmasa da adada araba kiralamak hiç sorun olmuyor. Araba kiralamak istemeyenler için bisiklet ve üstü açık böcek denilen araçları da kiralamak mümkün.Bütün yollarda bisiklet yolu var, ada'da bisiklet trafiği var desem sanırım abartmış olmam.

Kos Adası Kos Adası

Kos Otel biraz eski ama oldukça temiz ve güzel bir otel.Biz aile odasında kaldık , oda manzarası Turgut Reis ile karşılıklı olduğu için akşamları çok keyifli bir manzarası vardı.Otele valizlerimizi bıraktıktan sonra ellerimizde haritalar adanın merkezine inip gezmeye başladık.İlk olarak Old Town ve Hipokrat agacını görmeye gittik. 2400 yıl önce gölgesinde Hipokrat’ın öğrencilerine ders anlattığına inanılan Hipokrat Ağacını koruma altına alınmış.Doktorların atası olarak sayılan Hipokrat, ilk defa bu adada hayat bulmuş ve modern günümüzde ise doktorların Hipokrat yemini etmek için bu adayı ziyaret etmesini sağlamış. Hipokrat agacının hemen arkasında Hacı Hasan Camii bulunmakta,camii oldukça bakımsız bir şekilde duruyor.Alt tarafındaki dükkanlarda hipokratla ilgili bir sürü hediyelik eşya satılıyor.

Burayı da gezdikten sonra Osmanlılardan korunmak için yaptıkları Şövalyeler Kalesinı ( Neratzia Kalesi ) gezmeye gittik. Eski Neratzia Kalesi olarak bilinen ve eski bir kalenin yıkıntıları üzerine inşa edilen Şövalyeler Kalesi, Kos Limanı’nın girişinde bulunuyor.Kaleyi gezmeden önce köprü üzerinde bol bol fotoğraf çekip gezimize devam ediyoruz. Daha sonra Kos Arkeoloji müzesine gitmek istedik ama malesef  kapalı olduğu için içini gezme şansımız olmadı.Adanın şehir merkezinde yürüme mesafesinde olan Defterdar Camii İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış ve şu anda alt kısmı restaurant olarak kullanılıyor.Hemen aynı meydan da her turistin uğrak yeri olan kapalı büyük bir pazar yeri var.

Hediyelik magnet,sünger,yiyecek ,içeçek,ada şarapları vb. bir sürü hediyelik eşya almak mümkün. Ben banyo için sünger ,bir kaç reçel çeşidi,magnet ve uzo ile alışverişi sonlandırdım .Ada'nın eskişehir denilen yerinde tüm tarihi yerler birbirine çok yakın bu yüzden dolaşıp alışveriş yapmak genellikle rahattı. 

Kos Adası Kos Adası
Kos AdasıKos AdasıKos Adası Kos Adası Kos Adası Kos Adası Kos Adası

Bu turun ardından çok acıktığımızı fark ediyoruz ve Kos Adasına gelmeden nerede ne yenir diye dersimize çalıştığımız için restaurantı bulmak pek zor olmuyor..Merkeze yine yakın olan limanın bir diğer tarafında bulunan Nick The Fisherman da güzel bir öğlen yemeği yiyoruz..Bu restaurantın garsonlarından birinin türkçe konuşması bizi çok memnun ediyor. Bir sonraki gün yemeğini de yine Sardelles'de yiyoruz. Restaurantla ilgili tüm detayları daha sonra lezzet durakları başlığı altında bol fotoğraflarla tekrar yazacağım :) Karnımızı doyurduktan sonra bu sefer çocukların sesine kulak verip adanın güzel plajlardan biri olan paradise beach'de (Kefalos tarafında ) denize girip biraz serinliyoruz. 

 Denizde vakit geçirdikten sonra güneşin batışını izlemek için zia köyüne doğru yola koyuluyoruz. Zia köyü'nün yolu biraz uzak ama yolu oldukça keyifli ,dağa tırmanırken manzaranın güzelliği için sabrediyoruz.Yolda böcek denen üstü açık araba kiralayanların çok eğlendiğini görüyoruz ama yine de iyi ki araba kiralamış diye düşünüyoruz.Çocuklar olmasa da hava oldukça sıcak olduğu için bu araçlar sanırım bizi biraz zorlardı. Tırmanışımız sona erdiğini , hediyelik dükkanların yoğunluğundan ve arabalardan anlamak mümkün.Zia şirin bir dağ yamacı köyü ve eşsiz bir manzaranın hakim olduğu gece eğlencesi ve tavernaları ile ünlü güzel bir yer. Biz akşam yemeği için Olympia 2 'de karar kılıyoruz.Teras manzarası gerçekten şahane ,herkesin elinde fotoğraf makineleri güneşin batışını bekliyor.Karnımız çok acıkmamış olsa da tadım yapacağımız için bahanemiz çok tabii :) çocuklara köfteli bir menü ,ortaya meşhur greek salata ,balık ve alfa beer ile yemeğimizi yunan tınıları eşliğinde afiyetle yiyoruz. Olympia 2 'de yemek fiyatları biraz pahallı ama biz Bodrum restaurantları ile karşılaştırınca çok daha uygun olduğunu düşünüyoruz.Tabii ki ne yediğiniz ve ne içtiğiniz ile ilgili ama ortalama kişi başı 15€ gibi bir fiyat söyleyebilirim.   

Kos Adası Kos Adası Kos Adası  Greek Salad ve Alfa Beer

Güneş batmaya başladığında herkes ayakta bu güzel anı ölümsüzleştirmeye çalışıyor :) Güneşi batırıp güzel bir akşam yemeğinden sonra zia'dan ayrılıyoruz. Elbette bizim yanımızda çocuklar olduğu için gece taverna eğlencesi için zaman yaratamıyoruz .Etraftan gördüğümüz kadarıyla taverna eğlenceleri müthiş , biz kuzuların uykuları geldiği için otelimize dönüyoruz ve otel odasından Turgut Reis manzarası izlemek zorunda kalıyoruz :)

Kos Adası

Kos Adasını gezip görmek için bence ada'da bir gece konaklamak yeter. Ada'nın her yerinden denize girmek mümkün.Tabii Kefalos tarafının denizi çok daha sakin ve güzel.Biz diğer koyları da gördük ama o koylarda dalga ve çakıl daha fazlaydı. Gitmek isterseniz de Zipari köyünün içinden Tigaki sahilinde denize gidebilirsiniz.Biz sadece dolaşıp geri döndük. Tigaki'de her yaşa uygun kıyafet ve alışveriş yerleri var.Büyük bir çarşısı ve marketlerin çokluğu hemen dikkatimizi çekiyor. Bizim turlar daha çok yemek odaklı olduğu için Asklepion Sitesi ve Tıp Merkezini sadece uzaktan görüyoruz ve gezmek için çocukları ikna edemiyoruz :) Siz giderseniz mutlaka görmeye çalışın.

Kos Adası Kos Adası Kos Adası

İkinci gün için geri dönüşümüz saat 16.30 olduğu için merkezden çok fazla uzaklaşmak istemiyoruz.Bu yüzden sabah otelden eşyalarımızı alıp ayrılıyoruz.Arabayla şehir merkezinde park edip tekrar dolaşmaya sokak aralarında gezmediğimiz yerleri görmeye devam ettik.Çocuklarında hoşuna gideceğini düşündüğümüz için şehir merkezindeki gezi treni turuna katıldık.Yaklaşık 20dk. süren bu turda nereleri gezmeniz gerektiği gösterilen güzel bir tanıtım turu oldu.( gerçi biz hepsini gezmiştik ama olsun ) Tren'den indikten sonra ada'da bir sürü yerde şubesi olan To Special dondurmalarına hücum ettik :) Ada'da kaldığımız sürece en çok parayı sanırım dondurmaya harcadık :))Bir topu 1,5€ olan fiyatı ile değişik bir sürü dondurma çeşidini denemenizi öneriyorum.Özellikle Bueno,Ferroro ve Nutella dondurmaları inanılmaz lezzetliydi.

Kos Adası Kos Adası

Ara sokaklarda dolaşıp bu sefer St.Paraskevi Kilisesini geziyoruz.Açık pembe renkli Bizans mimarisini yansıtan tipik bir yunan kilisesi.Limana yakın kafeler öğlen saati olduğunda oldukça kalabalıklaşıyor. Birde telefon olayından bahsetmek istiyorum,adanın Turgut Reise bakan tarafında telefonunuzu şebeke değiştirmeden rahatça kullanabilirsiniz.Sadece ada'nın diğer taraflarında hiç bir şekilde çekmiyor.Ama kısa bir tur için gidiyorsanız bence telefonunuzu rahatça kullanabilirsiniz.

 Kos Adası Kos Adası Kos Adası

Kos Adasından ayrılmadan önce sokak aralarında son kez kayboluyoruz. Bodrum'a yakın bu şirin adayı görmek bizi mutlu ediyor.Dönüş saatinde arabayı anahtarı üzerinde bırakarak limanda bize söylenen yere park edip eşyalarımızı alıp pasaport kontrolünden geçip Kos adasına veda ediyoruz.

Kos Adası Kos Adası Kos Adası Kos Adası Kos Adası

Fotoğrafların devamı burada ;

Copyright © 2013 pelince.com Her Hakkı Saklıdır.
Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir. Fotoğraf kopyalanması, çoğaltılması ve dağıtılması tamamen fotoğrafı çekenin iznine tabidir.Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.


6 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Anılarımızı bize getirdin pelinciğim
Sizin adınıza çok mutlu oldum..
Sevgiler

SMİLENA dedi ki...

Harika anlatmışsın canım en kısa zamanda organize etmem lazım üstelik vize problemimiz de yok Avrupa pasaportlarımız var ve hala nereye gitsek diye düşünüyoruz

Flame dedi ki...

Keyifle okundu ve kaydedildi notlar :))

Yeni yazıları bekliyorummmm..

vişnap dedi ki...

Pelinciğim harika bir paylaşım olmuş,emeklerine sağlık,yarım saattir buradayım bakmalara okumalara doymadım .Sevgilerimle canımmm.

vişnap dedi ki...

Pelinciğim harika bir paylaşım olmuş,emeklerine sağlık,yarım saattir buradayım bakmalara okumalara doymadım .Sevgilerimle canımmm.

Unknown dedi ki...

Haftaya gidecekken bloguna denk gelmem harika oldu, rehber olarak not alıyorum kendime! :)
Sevgiler, Özge
www.sevgilibeyazkagit.com